close
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
 
Wskazówki dla hodowców
  
Menu
  
liczba wejść: 157203
  

Jak kupować?


Przy zakupie zwierząt kierować się kilkoma czynnikami:

  1. zwierzęta kupować w znanej, dużej fermie;
  2. zakupu zwierząt dokonywać w okresie od 15. grudnia do 15. marca;
  3. przy zakupie zwracać uwagę na kondycję zwierząt (nie za tłuste) w trosce o wysoki procent wycieleń;
  4. kupować zwierzęta oswojone (podchodzą do czlowieka i jedzą z ręki);
  5. nie kupować zwierząt w wieku powyżej pięciu lat;
  6. zwracać uwagę na dobry "charakter" danieli (każda ferma ma swój, który trudno zmienić).


Jak karmić?



Na pewno ekogicznie.

  1. LATEM: Wystarcza dobre pastwisko, stały dostęp do wody i lizawek.
  2. W OKRESIE JESIENNO-ZIMOWYM:
    · stały dostęp do siana,
    · mieszanki zbożowe, kukurydza (od 0,5 kg do 1kg dziennie)
    · marchew ( 200-300g ).
     Doświadczeni hodowcy mogą karmić zwierzęta sianokiszonką i kiszonką (z kukurdzy, luceryny, koniczyny) i burakami lub kapustą.
  3. WIOSNĄ: Powrót na pastwisko, dostęp do wody i lizawek.

Przysmakiem danieli są kasztany i żołędzie.
Całkowity koszt utrzymania jednego daniela w okresie jesienno-zimowym wynosi około 100 zł.

 
wersja do druku    wyślij ten adres znajomemu  wyślij ten adres znajomemu
hosting by Trol Intermedia